Login

Oerdriften, Playmates en ballen

Dit blog is geschreven door Jochem Koole, over de SMC Amsterdam-themabijeenkomst Seks & Erotiek op sociale media

Rond half zes verzamelen voor mij bekende en minder bekende Twitter-vrienden zich in Club NL aan de Nieuwe Zijdsvoorburgwal. Het thema ‘Seks & Erotiek op Social Media’ belooft van deze avond een hele spannende editie van Social Media Club Amsterdam te maken.

De sfeer is goed. Het donkerrode schemerlicht van Club NL zorgt voor het betere zaterdagavondgevoel en nodigt uit tot een biertje en een praatje. Veel tijd om bij te praten is er echter niet, want Dr. Mark Spiering staat te trappelen om ons alles te vertellen over seks en de achterliggende motivaties en emoties.

Spiering is als seksuoloog verbonden aan de Universiteit van Amsterdam, heeft een ietwat ondefinieerbaar accent (sommigen zeggen Noord-Nederland, anderen Amerika) en wil ons in korte tijd heel veel vertellen. Geen standaard universitair docent, hoor ik mensen zeggen. Paulus Veltman omschrijft Spiering op Twitter misschien nog wel het beste: een stand-up comedian die goede informatie op een leuke manier overbrengt.

Spiering trapt een aantal open deuren in. Zo ambiëren mannen meer bedpartners dan vrouwen (64 : 1,7 voor de statistici onder ons) en vallen mannen vooral op het uiterlijk van hun potentiële partner, terwijl vrouwen meer zien in een machtige bedgenoot. Wellicht iets minder voor de hand liggend, is het statistisch aangetoonde feit dat hoger opgeleiden orale seks meer waarderen dan lager opgeleiden. Just so you know…

Interessant wordt het, als Spiering vertelt over de bewuste en onbewuste processen in onze hersenen die een rol spelen bij seks. Gedurende een dag wordt ons seksuele systeem (onbewust) veelvuldig geactiveerd. Ons bewustzijn remt een respons echter vaak af. Anders gezegd: al vanaf de oertijd willen mannen zoveel mogelijk vrouwen bevruchten, om de voortplanting van hun zaad veilig te stellen. Ons bewustzijn remt ons echter af, zodat we niet iedere vrouw bespringen die we tegen komen. Vrouwen zijn op hun beurt overigens veel meer op zoek naar een (vaste) partner die hen kan helpen bij de opvoeding van hun nageslacht.

Na Spiering is het de beurt aan Ancilla Tilia en Rebecca van der Wurff, respectievelijk Playmate/model/presentatrice en onderneemster, met “erotiek als passie en business”. De dames moeten hun spreektijd en een microfoon delen en dat komt het verhaal helaas niet ten goede. Hun beide verhalen blijven steken op Facebook, Twitter en Moby/Instagram (Ancilla) en het grote aantal likes en followers dat zij daar hebben verzameld.
Ancilla heeft het zelfs herhaaldelijk over het ‘spammen’ van haar netwerk uit naam van een bepaald merk, dat haar hier rijkelijk voor beloont. Erg jammer, want hiermee wordt het verhaal een platte marketing truc: mooie vrouwen die online iets erotisch laten zien, verzamelen veel fans om deze vervolgens (heel 1.0) een marketingboodschap door de strot te duwen.

Toch geloof ik niet, dat dit de intentie van Ancilla of Rebecca (a.k.a. Miss Pleasurements) is. Althans, niet bewust. Veel meer denk ik, dat zij nog onvoldoende beseffen hoe ze meer waarde kunnen halen uit een online dialoog met hun fans en op welke manier zij hun grote netwerken (want het gaat hier wel om enkele duizenden mensen) te gelden kunnen maken in een 2.0 wereld.

Graag had ik bijvoorbeeld van Miss Pleasurements gehoord, hoe ze via Facebook een actie had opgezet waarbij ze een aantal nieuwe producten weggaf aan haar trouwste fans, zodat zij hiermee konden experimenteren. Om hen vervolgens in de gelegenheid te stellen hun ervaringen via de Pleasurements Facebook-pagina te delen met de andere leden.

Of had ik van Ancilla willen horen, dat ze de lessen die ze heeft geleerd tijdens het opbouwen van haar eigen (online) personal brand, in de vorm van workshops aanbiedt aan B2B-organisaties en ZZP-ers. Dat zouden – wat mij betreft – hele mooie verhalen zijn geweest.

 

Maar goed… Misschien is het daarvoor nog wat te vroeg en horen we deze verhalen over een jaar, als het thema ‘Seks & Erotiek op Social Media 2.0’ is.

Deze versie ronden wij in ieder geval geheel in stijl af met een paar goeie ballen bij Meatballs in de Warmoesstraat.