Login

Köer är ofta onödiga! Och håller vår kökultur på att omdefinieras?

Köande måsar

 

Vad köar du för i ditt liv?

Jag tänkte – överlagt eller ej – provocera både mig själv och andra genom att påstå att köer ofta är onödiga. På bilden ser vi en mås som smaskar i sig av en limpa. I naturen har detta ju bland annat en evolutionär aspekt. Den som är starkast och mest anpassningsbar kommer fram och äter sig ännu starkare och, kan man misstänka ännu mer anpassningsbar.

Ett kösystem i förändring

Men hur är det hos oss? I Stockholm kollapsar kösystemet på plats efter plats. Ställ er vid en busshållplats så kommer ni se vad jag menar. Den tidigare självklara kön är avskaffad och ersatt av något som liknar en solfjäder. Som vid alla förändringar reagerade jag rätt starkt på detta. Jag tyckte ju att det fanns en rättviseaspekt i att den som väntat längst får gå på först. Och i normalläget tycker jag fortfarande det. Men det finns ju andra aspekter; äldre som har svårt att stå, dem som drabbas av smärta (fler än vi tror!) och en rad andra skäl.

Hur ser du på köer?

Tillägg: De köande måsarna lät sig inte nöjas med att vänta. Den ätande måsen hade ju lägre nivå av närvaro och därmed mindre koll på angripande fientligt sinnade fåglar och andra djur. Då och då flaxade de köande måsarna till som skulle de lyfta. Det gjorde men den ätande måsen lyfte mest, lämnande sålunda plats för de kreativa måsarna. Darwin sa ju faktiskt inte ”de starkaste överlever” utan konstaterade att ”de mest anpassningsbara överlever”.

Detta är bloggpost #039 i #bloggspurt100

Related posts:

The post Köer är ofta onödiga! Och håller vår kökultur på att omdefinieras? appeared first on Johan Lange.