Login

Social Media en Erotiek: de praktijk

Onze bijeenkomst op 19 september houdt de gemoederen nog steeds behoorlijk bezig.

Sofie Rockland van (goodiebag-sponsor) 210th schreef naar aanleiding van deze bijeenkomst over Seks & Erotiek op social media onderstaand blog, met een oproep om de discussie hier online verder te voeren. Reageer! 

210th _ shhhh _ Social Media en erotiek

 

19 september, Social media Club Amsterdam. Een avond die in het kader staat van Social Media en erotiek. Hoe gaan we hiermee om en misschien nog wel belangrijker: heerst er eigenlijk nog een taboe op erotiek ?

 

50 Shades

Laten we er een actueel praktijkvoorbeeld bij nemen. Het merendeel van de vrouwen (en hopelijk ook hun partners) is inmiddels bekend met de trilogie “Vijftig Tinten” (oorspronkelijke titel: ’50 Shades of Grey’). Veel vrouwen ‘durven’ er voor uit te komen dat ze deze boeken verslinden en er ook nog  eens rode oortjes van krijgen. Vrouwen lezen het boek zonder gene op het strand, posten een foto van het boek op Facebook (kopje thee, toastje zalm en een verleidelijk boek) en bespreken, onder het genot van een glas wijn, openlijk op de terrassen hun bevindingen. Lol, hilariteit, maar ook zeker serieuze gesprekken die voortvloeien uit dit veelbesproken boek dat vooral wordt omschreven als ‘Mommy Porn’

Wat zien we –al dan niet door de populariteit van dit boek- gebeuren in de verkoop van erotische accessoires?

Ik spreek uit eigen ervaring:  ik zie een enorme toename in de verkoop van producten die voorkomen in de boeken. Denk aan zweepjes, bondages en wellicht de grootste hit: de Smartballs. Deze erotische accessoires worden in de boeken in detail omschreven, inclusief welk plezier we aan dergelijke producten kunnen beleven.

‘Vijftig tinten’ is een hype. Ook op het openbare deel van twitter! Voer de hashtag #vijftigtintengrijs in en ineens lijkt dit onderwerp de normaalste zaak van de wereld te zijn. Iets dat ook zo hoort in mijn ogen, want wat is er immers socialer dan erotiek?

Even testen

Is er daadwerkelijk een verandering gaande? Dit wilde ik dan ook graag testen met 210th (spreek uit: two-tenth).

Ik tweet: ‘welke vrouwen hebben erotische accessoires aangeschaft, die in het boek voorkomen?’. Het aantal publieke reacties die ik van mijn (13.000) volgers kreeg, was nul. De respons in mijn direct messages (DM) lieten echter een ander getal zien: meer dan 30 reacties op mijn tweet, waarbij vooral de vrouwen aangeven dat zij na het lezen van het boek erotische accessoires hebben aangeschaft. Dat klopt beter met de gestegen wereldwijde verkoopcijfers in de erotische branche.

Nu zet ik een winactie op bij FB waarbij ik mensen vraag de foto van de 210th Shades box te delen om deze te kunnen winnen. Resultaat: de foto is 22 keer gedeeld (=0,7%) verdeeld over twee FB pagina’s, die samen meer dan 3.000 fans hebben. Ik maak de winnaar bekend en wat blijkt? Zij meldt zich niet om de luxe box in ontvangst te nemen. Schaamte van deze vrouw, of is zij wellicht niet heel alert geweest…?

Interesse genoeg

Er is voldoende interesse in erotiek (kijk maar naar de meer dan 13.000 internationale volgers van 210th op twitter) en toch zijn er maar weinig mensen die een foto van een uitdagende 210th box delen of openlijk durven te reageren op een vraag op twitter.

Of ik het begrijp? Ja, er zijn genoeg mensen die gelinkt zijn op de social media met collega’s, zakelijke relaties en wellicht ook wel je schoonouders. Zit je bij je schoonouders aan het diner, dan hopen de meesten van ons toch echt dat er geen vragen worden gesteld over hoe vaak jullie dat ene zweepje gebruiken.

Ik zou zelf met een grote lach antwoorden, maar ach ik ben inmiddels misschien ook wel erg gewend aan het onderwerp.

Een ander mooi, recent voorbeeld: een stewardess vroeg in een winkel naar Smartballs om de vlucht wat spannender te houden. Zij zal waarschijnlijk niet op twitter delen dat zij dit heeft gekocht of gebruikt. En  de rest van de crew begrijpt dan niet waarom zij twaalf uur lang met zo’n grote glimlach op haar gezicht de meest vervelende klanten nog weet te plezieren.

Geen taboe

We roepen met zijn allen: er heerst toch geen taboe meer op erotiek en zeker niet in Nederland?

Het tegendeel is waar. Maar dat neemt niet weg dat er een verandering zichtbaar is. Laten we in ieder geval niet met zijn allen verwachten dat iedereen meteen alles gaat delen (zoals we met alle Apple-producten wel vaak -en graag- doen).

Wellicht moeten we onszelf de vraag stellen of we dat ook echt wel willen. Ik zelf kan me wel dingen voorstellen die ik liever niet zou zien – de vraag is alleen: waar leg je de grens? En is die er wel…?

Wat denk jij?

Reacties kun je hieronder plaatsen, Sofie leest mee ;-) . Of tweet haar: @210th